ELIITTIBLOGI

Ei pidä provosoitua, kun provosoidaan!

23.9.2017

Näin lausahti edesmennyt presidenttimme Mauno Koivisto aikoinaan. Tuo lausahdus on hyvä neuvo edelleen tänäkin päivänä. Maassamme ollaan vielä järkyttyneitä Turussa tapahtuneen terroriteon vuoksi. Tapahtuma on surullinen ja järjetön, sitä ei voi käsittää millään tavalla. Oli tietenkin odotettavissa, että myös Suomessa tapahtuu jossain vaiheessa terrori-isku, niin on tapahtunut monesti jo muualla Euroopassa. Isku oli vain ajan kysymys.

 

Vaikka terrori-isku oli surullinen tapahtuma, niin se, kuten usein esim. työtapatumissa ja onnettomuuksissa, pisti turvallisuusuhat ykköseksi valtakunnan ylintä johtoa myöten. Asiasta on kirjoiteltu laajasti lehdistössä, käyty keskusteluja tv:n ajankohtaisohjelmissa ja tietenkin myös sosiaalisessa mediassa.

 

Etenkin somessa kirjoittelut ja keskustelut ovat räjähtäneet ääripäihin. Niissä tuodaan esiin väärää informaatiota sekä puolesta että vastaan. Ihmiset, jotka eivät tunne toisiaan, haukkuvat kilpaa toisiaan erittäin raakamaisella tavalla. Tähänkö me olemme tulleet sivistyneessä yhteiskunnassa?

 

Jokaisella saa toki olla omat mielipiteensä, mutta toisten ajattelutapaa pitää kunnioittaa. Ennen kaikkea toisen itsenäisyyttä ja ihmisyyttä pitää kunnioittaa.

Erilainen maailmankuva on rikkaus

Itselläni on ystävä, joka on ajattelumaailmaltaan kokoomuslainen. Itse olen neljännen polven demari. Vaikka ajattelutapamme moniin asioihin on erilainen, pystymme silti kommunikoimaan keskenämme sivistyneesti ja kunnioittamaan toistemme mielipiteitä. Nautin pitkistä poliittisista ja yhteiskunnallisista keskusteluistamme, jotka avartavat varmasti meidän molempien maailmankuvaa.

 

Uskon, että sellaiset arvot kuin ihmisarvo, tasa-arvo ja yhdenvertaisuus sekä oikeudenmukaisuus ovat vahva perusta avoimelle yhteiskunnalle, jossa inhimillisyys on kaiken a ja o. Ihmisarvo on absoluuttinen ja meidän on puolustettava yhdessä sitä.

 

Haluan, että jokainen, joka jakaa ajatuksiaan somessa tai muualla, pysähtyy hetkeksi ennen kuin painaa enter -näppäintä. Vaikka Suomessa onkin sananvapaus, niin se ei tarkoita, että voi vapaasti alistaa toista ihmistä. Kun sinua provosoidaan, niin älä provosoidu – hengitä syvään ja laske hitaasti kymmeneen. Silloin et päästä suustasi sammakoita ja keskustelusta tulee rakentavampaa ja se vie varmasti yhteiskuntaa eteenpäin parempaan ja rauhanomaisempaan suuntaan.

 

Palvelualojen ammattiliitto PAMin arvot: yhteisöllisyys, rohkeus ja tasa-arvoisuus, ovat myös sellaisia arvoja, joita itse kannan mukanani. Me liiton jäsenet olemme etuoikeutettuja, koska pidämme huolen toisistamme, mutta meidän tulee pitää huolta myös niistä, jotka ovat heikompia.

 

Toivotan lukijoille mukavaa syksyä ja toivottavasti saamme aikaiseksi rakentavaa keskustelua, jotta Suomi olisi myös seuraavat sata vuotta hyvä paikka asua ja elää.

 

Kimmo Vanhala

sihteeri

JOUKKOVOIMAA!

 

Kohta tulee vuosi siitä, kun Juha Sipilän hallitus julkisti hallitusohjelmansa. Se oli kuin arsenikkia tavalliselle matalapalkkaiselle työntekijälle. Julkisuudessa onkin nyt vuosi kyselty, miten SSS-miesten pakkolait edistävät Suomen kilpailukykyä, kun heikennyksiä tehdään Taavi Duunarin lompakkoon?

Onneksi ammattiliitot, PAM suurimpana liittona mukana, ovat heränneet talviunesta ja virittelevät keinoja tuota armotonta SSS-koneistoa vastaan. Nyt täytyy myös meidän kaikkien ruohonjuuri tasolla herätä myös keräämään rohkeutemme ja olla taisteluvalmiudessa ampumaan kovilla. Siihen tarvitaan joka ainoaa naista ja miestä, jotka työskentelevät palvelualoilla.

Helmikuussa PAM Helsinki-Uusimaa järjesti ensimmäisen Järjestöllinen valmius –tilaisuuden. Siellä moni vaati PAMin johtajilta voimakasta esiintuloa ja ”käskemistä”. Olen hyvin pitkälle kuitenkin samaa mieltä kuin järjestöjohtaja Niina Koivuniemi, että joukkovoima saadaan aikaan vain ruohonjuuritasolta. Siksi pyydän ja kehotan Sinua levittämään järjestäytymisen sanaa: ollaan valmiina taistelemaan vapaan sopimisen ja demokratian puolesta!

Luottamusmiehen tärkein ystävä olet juuri Sinä! Kun Sinä seisot oikeudenmukaisuuden puolella luottamusmiehen rinnalla, niin silloin voimme yhdessä säilyttää demokratian ja yksilön vapauden! Me emme halua Pohjois-Koreaksi, emmehän?

Yrittäjyys on hieno asia ja arvostan niitä naisia ja miehiä, jotka jaksavat uhrata kaiken aikansa ja vaivansa yrityksen eteen. Mutta nykyinen hallitus ei tunnu arvostavan edes pienyrittäjää, vaan he arvostavat sijoittajia, jotka eivät maksa edes verojaan Suomeen. Jos tavalliselta Tiina Duunarilta leikataan käteen jäävistä tuloista jopa 30 %, vaikuttaa se myös pienyrittäjiin kuten partureihin, ravintolayrittäjiin, taksiyrittäjiin, kauneudenhoitoyrittäjiin, vapaa-ajan palveluntarjoajien yrittäjiin jne. Näistä palvelualan palveluista tingitään ensimmäisenä.

Me emme alistu koskaan! Nyt on aika nousta barrikadeille ja näyttää se sama joukkovoima, millä tämä piskuinen kansa rakensi sitkeydellä Suomen uudestaan II maailmansodan jälkeen!

Rohkeus! Vapaus! Demokratia! Tehdään yhdessä tulevaisuus!

Kimmo Vanhala

sihteeri

PAM osasto 716